Musta ja valkoinen eivät kuulu mun värimaailmaan. Ne ovat mulle jotenki "hengettömiä". Valkoinen on vähän niinku paperi ja heti tekis mieli mennä piirtämään siihen jotain kuvioita tai kirjottaa. Herättää henkiin. Musta vuorostaan vie kaiken ilon. Se on ahdistava ja imee itseensä kaiken valon. Pieninä murusina oikein mainioita ja hyviä tehostajia, mutta isoina pinta-aloina mua alkaa ahdistaa.

Jos olisin väri, olisin oranssi. En mikään varoituskolmion värinen oranssi vaan sellainen leppoisan murrettu, pohjaanpalanut ja vähän auringonpolttama. Tarpeeksi huomiota herättävä, muttei liian päällekäyvä.

Ruskea, vaaleansininen, turkoosi, kulta, vaaleanpunainen, violetti, viininpunainen, purppura, okra, kaikki nämä murrettuina sävyinä ovat mun suosikkeja. Värit eivät saa olla nk. "puhtaita" kirkkaita värejä vaan sellaisia haalistuneita, ehkä vähän nuhruisiakin.

Just netistä luin kaikenlaista, että mitä värit merkitsee ja mistä ne tulevat. www.coloria.net-sivusto on aikas hyvä paikka, suosittelen! Tässä lainaus mun lempiväristä:

"Sanotaan, että oranssi vaikuttaa kaikkein kuumimmalta väriltä. Oranssin on havaittu lisäävän ruokahalua. Oranssiin liitetään sanoja kuten voima, menestys, viehätysvoima, vetovoima, auktoriteetti ja ilo."

" Englanninkielessä ei ole sanoja, jotka rimmaisivat sanojen month (kuukausi), orange (oranssi), silver (hopea) tai purple (purppura, violetti) kanssa.

Farkkujen ompeleet ommeltiin alunperin oranssilla langalla, koska oranssin katsottiin sopivan sauman kulmakohdissa käytettyihin kuparinappeihin.

Hyttysten sanotaan inhoavan oranssia väriä.

Lentokoneiden mustat laatikot ovat yleensä oransseja, jotta ne erottuisivat paremmin ympäristöstä.

'Porkkanat' - suomalaiset kiitojunat, joissa oli leveä oranssi raita - kulkivat Suomen rautateillä 1960-70-luvuilla."

Ja sitten kahdesta mun ei-suosikkiväristä kans hyvää läppää:

"Musta

Mustaa pidetään usein värinä, joka "hautaa muut värit", se liitetään pimeyteen, yöhön ja suruun. Musta kuvaa syvyyttä ja toivottomuutta (mm. black despair, things are looking black). Englanninkielessä musta on äärimmäisyyttä kuvaava sana: esim. all black strangers - 'kaikki tuikituntemattomia'.

Mustaa pidetään valkoisen vastakohtana ja myös mielikuvissa mustan ja valkoisen sisältämät arvot ovat yleensä vastakkaiset. Miksi musta liitetään niin negatiivisiin asioihin? Vastaus on helppo: ihminen pelkää luonnostaan pimeää ja tuntematonta. Pimeässä (mustassa) ei näe mitä tuleman pitää.

Musta on liitetty myös kärsivällisyyteen.

Syvyyspsykologiassa musta liitetään täydelliseen tietämättömyyteen/tiedostamattomuuteen. Musta liitetään tuntemattomaan myös muuten, musta aukko tarkoittaa paitsi avaruuden tuntemattomia reikiä, myös yleisesti tuntemattomia asioita (esim. englanniksi black out = tajuttomuus, aukko muistissa). Musta mielletään tilaksi, jossa ei ole mitään. Musta on myös painava väri: testit ovat osoittaneet, että ihmisen on vaikeampi nostaa kevyitä mustia esineitä kuin raskaita valkoisia esineitä.

Länsimaissa musta on ennen kaikkea suruväri, mm. lesket pukeutuvat suruaikanaan mustaan. Se liitetään vakavuuteen ja synkkyyteen, mutta myös sivistyneisyyteen ja tyylikkyyteen.

Musta on (ollut) myös vaatimattomuuden symboli; mustat vaatteet ovat olleet turhamaisten vaatteiden vastakohta. Nykyään arkivaatteissa mustiin pukeutuvia pidetään ilottomina (mustiin pukeutuvat liitetään näinä päivinä helposti myös saatananpalvontaan) - musta puku on kuitenkin arvokkuuden merkki ja arkeen liian juhlallinen; naisilla 'pikkumusta' on miltei joka tilaisuuteen sopiva juhlavaate. Mustiin pukeutuvien sanotaan olevan myös vakuuttavia ja vakavastiotettavia ja se liitetään etenkin taiteilijoiden ja luovien ihmisten pukeutumiseen. West Chester Universityssa 1995 tehdyn tutkimuksen mukaan mustaan asuun pukeutuneita naisia pidettiin viehättävämpänä, seksikkäämpänä, varakkaampana, älykkäämpänä ja voimakkaampana kuin minkään muun väriseen samanlaiseen asuun pukeutunutta naisia. Englanninkielinen ilmaisu 'in the black' tarkoittaa 'olla varoissaan'.

Valkoinen

On sanottu, että valkoisessa yhdistyvät kaikki värit (valkoinen on ainoa sateenkaaren seitsemästä väristä syntyvä ei-positiivinen väri) - mutta yhtä usein valkoinen mielletään myös 'tyhjäksi', väriksi jossa ei ole mitään.

Taivaan, jumalien ja korkea-arvoisten valkeus ja manalan ja pahan tummuus on jako monessa kulttuurissa. Valkoista pidetään puhtauden symbolina.

Valkoistakin voi pelätä - sairaalloisen valkoisen pelon lääketieteellinen nimi on leukofobia."

Lähde: www.coloria.net

Tosi mielenkiintoiset sivut ovat, ja aloinki tarkemmin pohtimaan sitä, miten itse käytän värejä esm. pukeutumisessa ja sisustamisessa jne. Oli aika mielenkiintosta lukea eri värien historiasta ja vaikutuksista jne. Käyhän lukemassa ja tee tutkimusmatka omaan värimaailmaasi. Mä ainakin "opin" jänniä juttuja noiden sivujen kautta:)